Deel 1  Je bent op de goede weg!

Als je de’’MTG Test’’ nog niet hebt gedaan adviseren we je die eerst te doen om je niveau te bepalen!

Deze fase is gericht op het vinden van jouw weg binnen de wereld van Magic! Je bent net een beetje gewend en begint langzaam te beseffen dat Magic meer is dan alleen een kaartspel is. Je ontdekkingsreis in de wereld van Magic is officieel begonnen en voor het eerst word je geconfronteerd met het nemen van moeilijke beslissingen. Je voelt de drang om meer artikelen te lezen en om meer video’s over Magic te bekijken. Je denkt er misschien ook al over na om meer kaarten te kopen en om je eerste eigen deck te bouwen.

Deze fase is opgebouwd uit 2 delen. Deel 1 is toegespitst op mogelijke beslissingen die je zou kunnen maken. Je zult in dit deel een aantal keuzes moeten maken voor jezelf. Deel 2 helpt je op weg naar de volgende fase: ‘Ervaren’.

Deel 1 ’’Keuzes, keuzes en nog meer keuzes’’

1. Wat is mijn doel?

Wat is je doel? Dit zal je in deze fase van je Magic carrière jezelf moeten afvragen. Wil je thuis zoveel mogelijk spelen met vrienden aan de keukentafel of wil je ook groeien als speler of heb je andere ambities?

Om snel vooruitgang te boeken is het advies om op zoek te gaan naar je local Gamestore. Je zult dan spelen tegen een grotere variatie aan decks en zal ook veel leren van andere spelers. Spelers met misschien meer ervaring of andere inzichten kunnen je verder helpen om jezelf te ontwikkelen.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om thuis te blijven spelen met vrienden zonder nieuwe spelers te ontmoeten. Je kunt jezelf dan nog steeds ontwikkelen maar dit zal een stuk langzamer gaan en sommige vragen die je hebt, zal je moeilijker beantwoord krijgen. Het wil niet zeggen dat je door deze manier van spelen geen grote toernooien kan winnen, maar het zal waarschijnlijk langer duren voordat je dit niveau bereikt.

Het belangrijkste is dat je voor jezelf een doel stelt en dat je het spel consistent benaderd. Hierop zal ik verder terugkomen in deel 2.

2. Welke content ga ik bekijken?

Het internet staat vol met leuke content over Magic. Het is belangrijk met zoveel content dat je weet waar je je op gaat richten. Wat ga je bekijken en wat is voor jou interessant? Het eerste advies is om content te bekijken wat gericht is op het formaat wat je speelt. Het is aan te raden om steeds met een specifiek doel naar Magic content te kijken:

Stap 1: Kijk video’s van potjes die gespeeld worden.
Stap 2: Kijk video’s van bepaalde type decks. Speel je bijvoorbeeld een aggro(een deck dat snel potjes wilt winnen door met beesten aan te vallen en met spreuken je direct schade te doen) deck, kijk dan zoveel mogelijk video’s van andere aggro decks.
Stap 3: Richt je op waarom spelers bepaalde kaarten op een specifiek moment spelen. Hiermee ontwikkel je spelinzicht.

De dingen
die hieruit kunt halen zijn onder andere:
– Interacties tussen bepaalde kaarten beter leren begrijpen
– Je kunt inspiratie opdoen voor je eigen deck of een nieuwe deck keuze

3. Hoeveel ga je uitgeven aan Magic

Het is belangrijk dat je voor jezelf bepaald hoeveel je uit wil geven aan Magic. Zoals eerder bleek uit deel 2 van Rookie kun je namelijk oneindig veel uitgeven aan Magic. Als het je allemaal wat te veel wordt dan kun je formats zoals limited blijven spelen. Als je relatief laag wil instappen in ‘constructed’ formaten kun je al vanaf 30 tot 50 euro een standard deck kopen wat een FNM zou kunnen winnen. Wanneer je vaker wil winnen dan kun je een tier 1 deck kopen maar deze zijn vaak wel een stuk duurder.

Tier 1 decks

Een tier 1 deck is een deck dat veel gespeeld wordt. Vaak komt het voor dat mensen een inschatting maken van wat voor soort decks er worden meegenomen op toernooien en kiezen dan een deck waarom zij denken dat het goed is tegen de rest. Dit kan verschillend zijn omdat in sommige formaten het niet noodzakelijk is om een deck mee te nemen dat goed is tegen de huidige meta maar waarvan mensen het vertrouwen hebben dat ze het goed kunnen spelen.

Over het algemeen zeggen mensen dat een tier 1 deck een goed deck is. Tier 1 wil niet per definitie zeggen dat het deck goed is maar dat het veel gespeeld wordt.(Als mensen een bepaald deck veel spelen, zou je daardoor kunnen aannemen dat het een goed is tegen de andere decks in het speelveld(meta)).

Om het bovenstaande verder te verduidelijken zal ik ook meteen van de gelegenheid gebruikmaken om uit te leggen wat een metagame precies inhoudt. Het woord meta is een kernbegrip in een competitieve game cultuur. Het is de samenhang van bepaalde decks die wegen blijven zoeken om van de meest gespeelde decks te kunnen winnen. Meestal raakt de meta na een tijdje in balans en wordt deze balans weer verstoord door nieuwe kaarten of door verbannen kaarten die terugkeren naar het formaat. Af en toe wordt er zelfs zonder verandering een nieuw deck gevonden wat goed werkt tegen de huidige meta.

Om het simpel samen te vatten is het een cirkel waarin decks van nature goed presteren tegen een ander deck. Als er bijvoorbeeld veel control decks worden gespeeld dan zullen er meer aggro decks komen omdat aggro, over het algemeen, goed is tegen control. Als mensen meer aggro gaan spelen zullen meer mensen Midrange gaan spelen omdat dit over het algemeen goede decks tegen aggro zijn. Als er dan weer meer Midrange gespeeld wordt, dan gaan mensen weer meer control spelen omdat dit beter werkt tegen Midrange. Dit is misschien nu nog wat onduidelijk maar deze deck types komen in de volgende fase verder aan bod.

Waarom zijn tier 1 decks duurder?

Het antwoord hierop kan je onder verdelen in 5 oorzaken. De samenhang tussen deze oorzaken zorgt voor een bepaalde prijs van de kaarten.

1. Vraag en aanbod

Simpel gezegd heeft een booster vanaf de set ‘Shards of Alara’ de volgende inhoud: commons (10), uncommons (3), rare(1)en misschien zelfs Mytic rares(0/1). Meestal zijn uncommons, rares en mythics beter dan commons. Dus wanneer alle goede kaarten verdeeld moeten worden onder de spelers zijn er simpelweg minder van deze goede kaarten beschikbaar. Aan de andere kant is het aanbod ook afhankelijk van het aantal boosters dat geopend wordt door de spelers. Als er relatief weinig boosters worden geopend van een bepaalde set worden er minder kaarten aangeboden van die set en blijft de prijs daardoor hoger.

2. Speculatie

Een ander onderdeel is de speculatie onder de verkopers van kaarten en het hele circus om de bekendmaking van een nieuwe set en haar kaarten heen. Tegen het einde van deze hype, die raast over het internet, is er ook een heel spel rondom de bruikbaarheid van de nieuwe kaarten in verschillende formaten op competitief speelniveau. Het komt vaak voor dat sommige kaarten zo erg gehyped zijn tot aan dat de set wordt verkocht, dat de prijzen enorm hoog zijn. Echter is vaak de situatie dat een heleboel van die kaarten 2 tot 3 weken na de start van de verkoop van de set enorm zullen zakken doordat ze minder goed blijken te functioneren in de meta en daardoor de vraag ernaar enorm zal zakken. Dit zie je bijvoorbeeld wanneer er kort na de release van een set een groot toernooi is en de nieuwe kaart(en) weinig tot geen impact hebben gehad op het winnen/verliezen van depotjes. Het tegenovergestelde is ook waar! Soms kunnen kaarten over presteren waardoor ze na dat toernooi in een keer stijgen.

Mijn advies is om je kaarten te pre-orderen als je binnenkort naar een groot toernooi gaat en je ze dus persé nu nodig hebt. Zo niet, is het aan te raden om je kaarten pas twee tot drie weken nadat de set is uitgekomen, aan te schaffen omdat de prijzen dan over het algemeen lager liggen. De prijzen zullen na deze periode meer gebalanceerd zijn vanwege vraag en aanbod (zie punt 1).

3. Rotatie

De derde factor is rotatie. In roterende formaten zijn de prijzen van veel gespeelde kaarten over het algemeen aan de hoge kant. Tot dat de rotatie waarin ze legaal zijn veranderd. Hierdoor mogen de veel gespeelde kaarten niet meer worden gespeeld in dit formaat en zal hierdoor de vraag naar deze kaarten enorm zakken, tenzij deze kaarten in andere formaten nog wel gespeeld worden. Daardoor is bijvoorbeeld het standaardformaat een relatief goedkope instap maar op de lange termijn een duur formaat omdat je deck na een bepaalde periode niet meer speelbaar is. Houd dit in je achterhoofd wanneer je besluit om deel te nemen aan een roterend formaat.

4. Reprints

Zo nu en dan worden er kaarten opnieuw uitgebracht. Deze kaarten zijn vaak veel gespeelde kaarten in verschillende formaten. Dit heeft invloed op het vraag en aanbod verhaal. Er ontstaat hierdoor een groter aanbod waardoor de prijs over het algemeen zal zakken. Dit hoeft niet altijd zo uit te pakken vanwege,bijvoorbeeld de nieuwe illustraties van dezelfde kaart. Die wel of niet in de smaak vallen bij het publiek. Het blijft tenslotte een spel waarbij er ook veelwaarde wordt gehecht aan de illustraties van kaarten en accessoires.

5. Reserved list

De laatste factor die bijdraagt aan de prijstrend is de ‘reserved list’. Dit is een lijst met kaarten die niet meer gedrukt mogen worden. Hier heeft Wizards of the Coast vaak verschillende redenen voor, een welbekende reden is dat een kaart bijvoorbeeld te sterk is om opnieuw te drukken. Echter kan Wizards hier ook een andere reden voor hebben. Zo nu en dan publiceert Wizards tekst en uitleg waarom zij hiertoe hebben besloten. Een voorbeeld van een kaart die op de reserved list staat is underground sea. Hierdoor is het aanbod relatief laag en kan de vraag ernaar hoog zijn.

Hoe kun je dit het beste aanpakken?

Als je direct wil gaan spelen bij je local gamestore en mee wil doen met kleine toernooien kun je het beste meteen een volledig deck kopen. Dat betekent wel dat je nu iets meer moet investeren, maar dan kan je wel direct op een goed niveau meespelen. Bedenk dan goed wat voor soort speelstijl je leuk vind om te spelen! Als je het wat rustiger aan wil doen en langzaam alles wil sparen dan adviseer ik je eerst de landjes voor het deck te kopen. Dit is vaak het duurste aspect maar zorgt ervoor dat je later gemakkelijk nog eens van kaarten kan wisselen of andere decks kan gaan spelen met dezelfde landjes Wanneer je weet welke kleuren je gaat spelen kun je daarna ‘staples’ kopen van het door jou gewenste format. Staples zijn veel gespeelde kaarten door mensen in het formaat, daardoor zijn ze wel wat duurder. In formaten als Legacy en Modern zijn deze staples wel redelijk waarde vast. Dus als je dan nog een keertje wil wisselen kun je ze weer verkopen of ruilen.

Gefeliciteerd! Je bent nu officieel toegewijd!

Als je nog steeds leest dan ben je misschien ook geïnteresseerd in hoe je naar de volgende fase toe groeit. Het wordt nu wel een stuk lastiger en zal het spel misschien te moeilijk maken of ervoor zorgen dat je het spel minder leuk gaat vinden. Degene die de uitdaging willen aangaan kunnen nu doorlezen bij deel 2.

 

Deel 2  “Ervaren worden”

Dit deel is gericht op zoveel mogelijk meters maken en het zoeken naar specifieke video’s of artikelen. Daarnaast zal communicatie met andere spelers aan bod komen. Je bent officieel toegetreden tot de wereld van Magic en speelt nu waarschijnlijk erg veel of staat op het punt om je eerste ‘constructed’ deck te kopen. Dit deel zal zich richten op drie dingen die je jezelf eigen moet maken voordat je de volgende fase kunt bereiken:

  • Spelen
  • Studeren
  • Communiceren

1. Zei ik spelen?

Spelen, spelen en nog eens spelen. Dit is het aller belangrijkste in deze fase. Ik kan het niet genoeg benadrukken. Het geeft je het snelst een beeld van wat voor speler je bent en welk type spel je het leukst vindt. Als je weet welk deck je het leukst vindt, dan is het aan te raden om dat deck voor een lange tijd te blijven spelen. Je moet het spel leren. De stappen die je maakt in Magic moet je niet zien als 100 meter sprint maar als een Marathon lopen. Het is een lange weg maar door veel te trainen(spelen) zul uiteindelijk de finish halen. Meestal gaat dit gepaard met tegenslagen. 1 stap vooruit en 2 stappen achteruit. Dit hoort er allemaal bij. Kijk hierbij dan ook niet naar andere spelers maar richt je op je eigen groei. De weg ernaar toe is vaak het leukst, zoals met veel dingen in het leven!

2. Je bent op de goede weg!

Blijf veel filmpjes over Magic kijken. Er zijn ook veel specifieke filmpjes over bepaalde decks of over bepaalde speelstijlen. Sommige content makers nemen je ook mee in hun speelwijze. Ze leggen uit welke denkstappen ze nemen en waarom ze bepaalde keuzes maken. Zoals eerder genoemd in deel 2 van ‘Rookie’ maken de websites die artikelen over Magic ook vaak video’s. Daarnaast is het aan te raden om potjes van toernooien te bekijken. Dit kan vaak op Youtube of op Twitch. Deze potjes worden vaak voorzien van commentaar door mensen die midden in de huidige meta staan. Hier onder is een lijst van nuttige websites:

https://www.youtube.com/user/wizardsmtg
https://www.youtube.com/user/starcitygamesvideo
https://www.youtube.com/user/tolariancommunity
https://www.youtube.com/channel/UC2yRbSAO8xrlpTpvnaS2zRg
https://www.youtube.com/channel/UCpZCNYMXJI_ptSBD3t47NOQ
https://www.youtube.com/channel/UCVmqfvWsKeFaMGY68CbcVVQ

3. Communiceren

Begin door meer te communiceren terwijl je speelt. Waarom vraag je jezelf af? Hiervoor zijn twee redenen: kennis vergaren van andere spelers en tot nieuwe inzichten komen. Wees niet bang om een gesprek aan te gaan over jouw visie en gedachtes over je deck. Dit helpt zowel jezelf als andere spelers. Je leert veruit het meeste van anderen in je omgeving. Wees ook niet terughoudend om iets te bespreken als je het niet 100% zeker weet. Als de ander het ook niet precies weet is er altijd ruimte voor een leuke discussie waar jullie allebei beter van worden. Dit is de snelste manier om beter te worden en is dan ook ten zeerste aan te raden.

Geweldig! Als je al het bovenstaande onder de knie hebt ben je klaar om naar de volgende fase te gaan. Ervaren! Je bent goed bezig. Hoe de volgende fase eruit ziet en door welke stappen je uiteindelijk ‘gevorderd’ wordt lees je in de volgende fase!