Fase 1  De Rookie

Deel 1  Het begin

Als je de ’’MTG Test’’ nog niet hebt gedaan adviseren we je die eerst te doen om je niveau te bepalen!

Dit is de fase waar je voor het eerst in contact komt met Magic The Gathering (MTG). Sommige zullen het spelletje kennen via vrienden die het al spelen aan de keukentafel. Andere mensen zullen ermee in aanraking komen wanneer ze op zoek zijn naar een nieuw bordspel in hun lokale spellen winkel. Daarnaast staat er veel op internet en zal je misschien denken: ‘goh wat een leuk spel’. Misschien is het zelfs wel een combinatie van het bovenstaande, wie weet!

Zoals bijna iedere beginner zal je als eerste spelen met een ‘starterdeck’. Dit is een deck waar gemakkelijk te begrijpen kaarten in zitten zonder al te veel tekst of ingewikkelde regels. Je begint te spelen met vrienden en zal ongetwijfeld een hele leuke tijd hebben. Na een tijdje te hebben gespeeld zullen jij en je vrienden waarschijnlijk in steeds complexere situaties komen en zullen jullie er waarschijnlijk niet altijd uitkomen. Hoe werken die bepaalde interacties? Doen we het eigenlijk wel goed zo? Deze vragen zijn meestal lastig te beantwoorden zonder iemand met enige ervaring. Je zal wat lezen in de spelregels op internet of iemand in je local gamestore vragen hoe bepaalde situaties precies in elkaar zitten. Vanaf dit moment ga je je realiseren dat Magic een moeilijk spelletje is. Je wilt wel steeds beter worden maar je weet niet precies waar je moet beginnen. Als je beter wil worden in Magic en hierin wil investeren zit hier goed op je plek. Je zult wel eerst de belangrijkste basis regels moeten begrijpen voordat je je verder kunt ontwikkelen. 

3 stappen om je op weg te helpen.

1. Hoe verloopt een beurt?

Een mooi start punt om het verloop van een beurt te begrijpen is deze website van Wizards of the Coast. ( https://magic.wizards.com/en/articles/archive/magic-academy/dynamics-turn-2006-11-04) Deze pagina zal je de basis van een beurt helpen te begrijpen. Je hoeft niet alles te begrijpen de eerste keer als je dit leest, maar je moet wel beseffen dat dit de basis is.

2. Karakteristieken van de kaart

Wat betekenen al die termen op de kaarten precies? Bijvooreeld: Wat betekent ’’trample’’ precies? Hoe werkt ’’first strike’’? De meest simpele en effectieve manier is om het op Google op te zoeken. Zoek het op en noteer de belangrijkste dingen voor jezelf. Het opschrijven ervan zorgt ervoor dat je het beter kunt onthouden en voorkomt een boel negatieve emoties wanneer je zou verliezen omdat, je niet precies weet wat de term ’’Double Strike’’ inhoudt.

3. Kondig alle stappen aan! 

Probeer als eerste alle verschillende stappen in een beurt te benoemen. Doordat je dit doet ontwikkel je een bepaalde routine die ervoor zorgt dat je niks vergeet te doen. Sommige kaarten wil je namelijk in een specifieke stapgebruiken tenminste in die stap hebben ze vaak het beste effect. In het begin is het wat onwennig en misschien zelfs wel irritant. Toch zal je me na een tijdje dankbaar zijn. Ten tweede is Magic een spel waarbij je altijd tenminste met z’n tweeën (of meerdere) speelt. Door de stappen naar elkaar te communiceren is er minder kans dat jij en je tegenstander elkaar niet begrijpen.

Waarom?

Alle kaarten in Magic hebben hun sterke en zwakke kanten. Zo bieden bijvoorbeeld kaarten met de tekst: ’’Flash’’ of ’’Instant’’ vaak het meeste voordeel in de beurt van de tegenstander. Door deze kaarten niet op ’’instant speed’’ te spelen benut je de sterke kant van deze kaarten minder. Hiervoor is de kaart immers niet ontworpen. Dus door te weten in welke stap je zit en naar welke stap je hierna gaat, weet je beter wanneer je een bepaalde kaart wel of niet het beste kan spelen. Wanneer je hieraan voorbij gaat wordt de kaart in je deck een stuk slechter terwijl dit niet nodig is.

Tip: “Tip:  dit gaat niet altijd op! Het lastigst is namelijk de beslissing om tóch instant speed kaarten in je main phases te spelen. Echter hoef jij je daar nu nog geen zorgen over te maken! Op het moment dat je in Fase 3 zit, hebben we het hier nog wel over!”

Als je klaar bent met bovenstaande stappen dan adviseer ik je om pagina 16 van de spelregels te lezen  http://media.wizards.com/2014/docs/EN_M15_QckStrtBklt_LR_Crop.pdf

Super! Je bent nu officieel een rookie!

Als je nog niet gestopt bent met lezen of oefenen dan wil je misschien wel weten hoe je in de volgende fase van de Magic carrière komt. Misschien staat er zelfs al veel overbodig informatie voor jou en vond je het zelfs een beetje saai. Vanaf nu zal het een stuk moeilijker worden en misschien wel zo moeilijk dat je het spel daardoor niet meer leuk vindt. Voor iedereen die deze uitdaging wel graag wil aangaan kan nu doorlezen bij Deel 2.

 

Deel 2   De weg naar ’’toegewijd’’

In dit onderdeel zal ik je proberen te sturen op weg naar de volgende fase. Je weet inmiddels de basis regels van Magic maar hoe word je nu precies een betere speler? Het begin allemaal met inzet. De wil om beter te worden! In deze fase is de meest simpele maar meest effectieve manier: veel Magic spelen. Door meer te spelen, bij voorkeur met een ervaren speler, krijg je vaak het snelst de antwoorden op je vragen.

Ik heb hieronder 4 dingen opgesomd die je, naast veel spelen,  kunt doen om fase 2 (toegewijd) te bereiken.

1. Bezoek community websites

Begin op wekelijkse of op maandelijkse basis met het lezen van artikelen over Magic. Hierdoor leer je enorm veel in een korte tijd. Mensen op deze websites delen hun ervaringen,analyseren nieuwe trends en formaten, bieden oplossingen voor bepaalde situaties, schrijven handleidingen over decks en geven tips & tricks. Er is altijd wel informatie voor jouw eigen niveau. De informatie is meestal niet gekoppeld aan ieders niveau. Gelukkig proberen wij dit op deze website wél te doen!

Dit gaat van informatie voor beginners tot tips van professionals voor professionals. Voorbeelden van websites,buiten deze website, die je kunt bezoeken zijn:

https://www.channelfireball.com/articles/
http://www.starcitygames.com/
http://www.hareruyamtg.com/article/en/sp/
https://www.mtgsalvation.com/articles
https://www.mtggoldfish.com/articles

2. Het ontwikkelen van je spelinzicht

Dit onderdeel kan wat meer van persoon tot persoon verschillen, dan wat je tot nu toe gelezen hebt. Zoals je ongetwijfeld weet krijg je door routine in het dagelijks leven meer ervaring in wat je doet. Als je bijvoorbeeld begint met fietsen leer je eerst hoe je moet fietsen. Je stapt met je voeten op de pedalen en laat ze ronddraaien waardoor je vooruit komt. Wanneer je goed kunt fietsen besluit je deel te nemen aan het verkeer. Je komt dan vervolgens een stopbord tegen. Je weet wel dat je hier moet stoppen maar je bent nog nooit gestopt midden in al die drukte. Je moet hier dus voor het eerst de keuze maken om te stoppen in deze situatie of niet. Kortom, hoe vaker je een stopbord tegenkomt, hoe beter je die situatie kunt inschatten. Je ontwikkelt in dit geval je verkeersinzicht. Je hersenen zullen de eerst volgende keer in die situatie alles sneller analyseren zodat je sneller een beslissing kunt nemen.Ditzelfde kun je stellen in een potje Magic. Hoe meer je speelt, hoe vaker je vergelijkbare situaties tegenkomt. Je kunt hierdoor makkelijker inschatten watje tegenstander kan doen of gaat doen. Je kunt dan makkelijker inschatten of je juist die ene kaart nu moet spelen of beter nog even op hand kan houden. Hoe meer je speelt hoe meer je zult herkennen.

3. Kies je format

Magic is een spelletje met veel variatie en waar veel ruimte is voor creativiteit. Omdit enigszins te sturen heeft Wizards of the Coast verschillende formaten ontwikkelt. Je kunt zoveel formaten spelen als je zelf wil. Het advies is wel dat je eerst 1 formaat uitkiest om beter te worden in Magic en het overzicht niet te verliezen. Hier kun je een lijst vinden van alle formaten die Wizards ondersteunt:

https://magic.wizards.com/en/game-info/gameplay/rules-and-formats/formats

Elk formaat heeft zijn eigen prijskaartje en niet elk formaat wordt gespeeld bij iedere local gamestore. Tenminste als officieel toernooi. Het makkelijkst om te beginnen met Magic is door een aantal keer mee te doen met een boosterdraft. In een draft speel je met een groep mensen die allemaal boosters openen en met al die boosters samen mag je dan een deck samenstellen van 40 kaarten.

Je kunt natuurlijk elk formaatspelen dat je wil maar het is wel verstandig om iets te spelen wat veel mensen in je omgeving spelen. Daardoor kun je veel oefenen en snel stappen maken. Je wordt dan ook vrij snel onderdeel van een spelersgroep (community).

4. Toegewijd raken betekend geld uitgeven!

Magic is net als veel andere spellen niet gratis om te spelen. Er wordt tenslotte veel nieuwe content gemaakt door Wizards en natuurlijk wil Wizards hier ook nog geld mee verdienen. Het is niet te vergelijken met een spel als ‘Heartstone’ wat spelers gratis kunnen spelen. Mensen kunnen wel boosters kopen maar kunnen ook spelen zonder te betalen. Degene die wél geld uitgeven zorgen voor voldoende inkomsten bij Heartstone, waardoor zij gratis content kunnen aanbieden. Bij Magic ligt dit voor de ondersteunde formaten dus anders.

Ik zal hieronder niet alle formaten behandelen maar een voorbeeld geven om het uit te leggen.

In Magic betekent toewijding aan een bepaald formaat geld uitgeven. Sommige formaten kosten veel geld op korte termijn maar hebben stabiele prijzen op de lange termijn (Legacy en Modern)Standard kost vaak op korte termijn wat minder maar op lange termijn moet je blijven investeren om mee te kunnen blijven doen. Je kunt op veel verschillende manieren geld uitgeven aan Magic. Je kunt een avondje draften voor bijvoorbeeld 9 euro of met een Legacy deck spelen van 1800 euro. Dat lijkt enorm veel geld maar wordt door veel mensen ook als een investering gezien. Bepaalde kaarten zullen namelijk nooit meer gedrukt worden en worden dus over tijd steeds meer waard. Hoeveel geld jij uit wil geven aan je hobby moet je zelf weten. Als je wil weten wat richtprijzen zijn voor de kaarten kun je kijken op bijvoorbeeld: www.magiccardmarket.eu

Gefeliciteerd! Als je al het bovenstaande hebt doorgenomen ben je klaar om naar de volgende fase te gaan! Er is geen weg meer terug na dit punt. Hoe de toewijding eruitziet en wat je kan doen om beter te worden lees je in de volgende fase!