Report GP Liverpool Part 1
0

Report GP Liverpool Part 1

dec 03 Amtgplayer  

Hoe ik mijzelf voorbereid voor ’Team Unified Modern’

Voorbereiden voor een groot toernooi draait om twee dingen:

1. Weten hoe je je deck moet spelen

2. Weten welke meta je kan verwachten

Het meeste van deze kennis krijg je door artikelen te lezen, streams te bekijken, discussies met anderen voeren over verschillende decks, maar bovenal door heel veel te spelen. Het voorbereiden op team toernooi(Team Unified Modern) voegt daaraan nog een ander aspect toe.

Met wie ga je spelen?

Als je hebt besloten om een team toernooi te gaan spelen zal je als eerst moeten beslissen met wie je wil spelen. Het belangrijkste bij deze beslissing is dat iedereen in het team hetzelfde doel heeft voor hettoernooi. Stel je voor dat iemand alleen vindt dat het een geslaagd toernooi is, wanneer jullie met het team in de top 4 komen, terwijl de anderen er slechts zijn voor hun plezier. Dat levert voor beide geen leuke ervaring op. Zorg er dus voor dat je team op één lijn zit.

Is aan deze voorwaarde voldaan dan komt de tweede vereiste: je thuis voelen in het team. Ik denk dat het belangrijk is dat je speelt met een team waar je graag mee samen speelt, die elkaar vertrouwt, en waar iedereen in het team openlijk de discussie durft aan te gaan en feedback durft te geven over bepaalde situaties en keuzes. Zonder dat dit ongemakkelijke situaties oplevert.

Buiten dat is het een voordeel als niet iedere speler hetzelfde deck speelt of dat alle spelers alleen maar gewend zijn aan bepaalde type decks. Mijn advies is dat ten minste 1 of 2 spelers een deck spelen waar ze bekend mee zijn.

In mijn geval zochten Jesper en ik (wij spelen voornamelijk Storm en GDS) een derde speler. We zijn competitief maar niet extreem competitief. We willen simpelweg het beste resultaat boeken met een relatief korte voorbereiding en een leuke tijd hebben. Het is voor ons een ‘weekendje weg’. Het belangrijkste voor ons is uiteindelijk dat we veel plezier hebben tijdens het toernooi. We waren het er allebei over eens dat Ivo een goede kandidaat zou zijn voor ons team. Ivo is een aardige gast, gemakkelijk in de omgang en we kunnen goed met elkaar opschieten. Ivo is tijdens een potje Magic heel stabiel. Hij speelt voornamelijk decks met Æther Vial, wat toevallig heel goed in ons team paste. Gelukkig vond hij het leuk om in ons team te komen.

Wat moet je spelen?

Je mag in team toernooi niet dezelfde kaarten spelen als je medespelers (met uitzondering van basic lands). Dit vormt een nieuwe uitdaging wanneer je decks gaat kiezen om te spelen.

Natuurlijk wil elke teamgenoot het deck spelen waar hij het vaakst mee heeft gespeeld en zich goed bij voelt. Ik vind dat je in elk geval beter een deck kan spelen waar je goed mee bent en iets slechter is dan een deck wat het beste is in het formaat maar je weinig mee hebt kunnen oefenen. Er zijn in Modern veel belangrijke kaarten die de kern zijn van bepaalde decks. Het zal daarom niet altijd mogelijk zijn om het deck te spelen wat je graag wil. Om gemakkelijker decks te kiezen die goed samengaan kun je Modern onderverdelen in een aantal categorieën: 

Ancient Stirrings decks

Ancient Stirrings wordt vaak gezien als een van de sterkste kaarten in Modern. Decks zoals: Tron, KCI, Hardened Scales, Amulet Titan en enkele andere decks draaien om deze kaart. Veel Ancient Stirrings decks spelen ook Mox Opal wat natuurlijk ook een kaart is van het normale Affinity deck.

Faithless looting decks

Soms ook wel de Brainstorm van Modern genoemd. Faithless looting en Ancient Stirrings strijden samen om welke kaart het beste is in Modern. Veel strategieën gebruiken deze kaart. Dit gaat van graveyard decks tot decks als Hollow One en het nieuwe Arclight Phoenix deck. Maar er zijn zelfs midrange opties zoals Mardu Pyromancer en tegenwoordig zelfs Grixis Death’s Shadow.

Æther Vial decks

Æther Vial decks zijn een vast onderdeel van de Tier1 decks in Modern. Æther Vial is een manier om meer dan 1 creature per beurt te spelen(of trouwens, meestal in de beurt van je tegenstander). Het zorgt ervoor dat je tijdens ‘combat’ je tegenstander kunt verrassen of zelfs op de stack. Decks zoals (Bant) Spirits, Humans en enkele Death and Taxes/Hatebear decks vallen in deze categorie.

Lightning Bolt decks

Een duidelijk voorbeeld van een Lightning Bolt deck is Burn. Maar niet alleen Burn speelt Lightning Bolt. Denk bijvoorbeeld aan decks als Jeskai, Blue Moon, Grixis Death’s Shadow, het Phoenix deck en Mardu Pyromancer. En dan heb je natuurlijk nog decks als Storm en KCI waarbij deze kaart onmisbaar is in hun sideboard.

Natuurlijk is er nog een grotere lijst te maken dan de zojuist genoemde kaarten. Denk bijvoorbeeld aan: Noble Hierarch (Bant Spirits,Infect en verschillende Collected Company decks), Path to Exile (UWx Control, Spirits, Bogles, Burn), Fatal Push (BGx Midrange, Death’s shadow, Hollow One, Mardu), natuurlijk fetchlands, shocklands en een grote variatie aan sideboardkaarten zoals Dismember, Nature’s Claim en graveyard hate.

Los van de categorieën hierboven zal je waarschijnlijk ook gemerkt hebben dat de meta anders zal zijn dan de meta bij je Local Gamestore of andere (inter)nationale Modern toernooien. Midrange decks zoals: Mardu, BGx, Jeskai en Death’s Shadow zullen waarschijnlijk minder worden gespeeld dan normaal omdat ze allemaal Lightning bolt, Fatal Push, discard kaarten en dezelfde Fetchlands en Shocklands. Daardoor kunnen de anderen bepaalde decks niet spelen. Aan de andere kant zullen waarschijnlijk de meeste team tenminste 1 of 2 decks spelen uit de bovenstaande categorieën. Als je dus een deck gaat kiezen is het handig om hierbij stil te staan. Dit zal je helpen om het beste deck te kiezen en de beste sideboard samenstelling voor de verwachte meta.   

Voor ons was het kiezen van deck niet heel gemakkelijk. Ivo speelt graag met Bant spirits en dat lijkt me een duidelijke keus. Hij voelt zich er comfortabel mee en het deck is een van de beste decks, zo niet het beste deck, uit het formaat. Jesper wilde graag Storm of Arclight Phoenix spelen en ik Grixis Death’s Shadow. Dit ging echter niet vanwege Lightning Bolt en Steam Vents. Aan de andere kant hadden we het idee dat Infect een sterk zou kunnen zijn in de te verwachten meta. Daarnaast hadden we alle kaarten van Infect wat ook wel handig is als je Infect wil spelen. Dit zou wel betekenen dat Ivo van deck moest veranderen. Van Bant spirits naar UW spirits omdat zowel Infect als Bant Noble Hierarch spelen. Dit is een kleine concessie in de meta wat iets minder sterk is. De uiteindelijk combinatie is dus Ivo met UW-spirits, Jesper met Storm en ik met Infect.

Nadat we dit allemaal doorstaan hebben telt maar 1 ding: Testen, Testen en nog eens Testen.

Dennis van Meurs,

Begonnen met Magic sinds Invasion (eind 2000). 2x DOQ Modern gewonnen, tussen 2005-2010 wat T8’s in Legacy behaald.

About Amtgplayer

Chief Executive Officer Modern & Legacy player

Leave a comment

Type your name
Type your email
Website url
Type your comment